Polistirende Gümrük Vergisi Artışı Sadece AB’ye Yarar

polimer

PLASFED, inşaat, beyaz-kahverengi eşya ve tek kullanımlık poşetlerde yoğun olarak kullanılan HIPS-Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren ve GPPS-Genel Amaçlı Polistiren ürünlerine gelişme yolundaki ülkelerden ithalatta yüzde 3 gümrük vergisi getirilmesinin Türkiye’nin rekabet gücüne darbe vuracağını açıkladı.

Ekonomi Bakanlığı’na bir rapor hazırlayarak kararın geri alınmasını talep eden PLASFED, Türkiye’deki tek üreticinin ihtiyacın ancak yüzde 13 – 15’ini karşılayabildiği, hemen hemen bütün üretiminin yerli piyasada tüketildiğini belirterek, karar sonrası AB menşeli üreticilerin tek kaynak olarak kalma riski bulunduğunu, fiyatların yüzde 8 – 10 aralığında artıracağını belirtti. PLASFED, üreticilerinin “yerli üretimi yeterli olmadığı için” ithal edilmek zorunda kalınan plastik hammaddelerine getirilen gümrük vergilerinin sektörün zararını büyüteceğini, AB menşeli üreticiler dışında kimseye iyilik sağlamayacağını, adeta AB’nin finansal krizini Türkiye Plastik Sanayinin çözmesinin beklendiği anlamı taşıyan bu kararların geri alınması gerektiğini açıkladı.

Son olarak, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere gelişme yolundaki ülkelerden HIPS (Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren) GPPS  (Genel Amaçlı Polistiren) ithalatına yüzde 3 oranında gümrük vergisi konulması kararının geri alınması için Ekonomi Bakanlığı’na başvuran PLASFED; bu kararın da sektöre olan olumsuz etkisine ilişkin bilgileri içeren bir yazıyı Ekonomi Bakanlığı’na iletti. PLASTONLINE