Plastikte Ortadoğu’nun Yükselen Yıldızı Türkiye

ortdaogu

Üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük üçüncü üreticisi olan Türk plastik sektörü, ihracatta da sürekli yükselen bir performans sergiliyor. Türkiye ihracatının lokomotifi kimyanın iki numarasında yer alan plastikler ve mamülleri ihracatı, 2012’de 4 milyar 693 milyon dolara ulaştı. Avrupa’nın yıldızı Türk plastik üreticileri, komşu ülkelerin de yakın markajında. Petrol zengini olmamasına rağmen teknoloji ve kalite olarak plastik üretiminde dünya devleri ile yarışan Türkiye, Ortadoğu pazarında ezber bozmaya hazırlanıyor. Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip eden ve bölgenin sektör için taşıdığı potansiyeli keşfeden İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği), Türk Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) işbirliği ile Ortadoğu’nun en büyük plastik buluşması olan Arab Plast 2013 (Arab International Plastics & Rubber Industry Trade Show and Conference) Fuarı’na bu yıl ilk kez milli katılım organizasyonu düzenledi.

Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Kuzey Afrika ülkelerinin de büyük ilgi gösterdiği Arab Plast Fuarı, 07 – 10 Ocak 2013 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde gerçekleştirildi. Fuarda; İKMİB organizasyonuyla bu yıl ilk kez 16’sı milli katılım olmak üzere toplam 27 Türk firması yer aldı. Plastik sektöründeki en yeni ürünlerin ve ekipmanların sergilendiği fuarda, Türk plastik firmaları ise ihracatlarını artıracak yeni iş bağlantıları kurmanın yollarını aradı.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Ortadoğu’nun en büyük plastik buluşmasına ilk kez düzenledikleri milli katılım organizasyonundan dolayı mutlu olduklarını ifade ederek, Ortadoğu’da yaşanan tüm istikrarsızlığa rağmen bölgenin kimya ve plastik sektörü açısından önemli bir potansiyel sunduğuna dikkat çekti. 

Murat Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Plastik mamul üretimi ve makine konusunda Ortadoğu için önem taşıyoruz. Petrolümüz olmamasına rağmen, Türk plastik sektörü olarak Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu’nun önemli bir oyuncusu haline geldik. Plastik mamüller ihracatında bir numaralı pazarımız Irak. İran da ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu noktaya ulaşmamızda kalite ve teknolojimizin katkısı büyük. İlk kez milli katılım organizasyonu düzenlediğimiz Arab Plast Fuarı ile firmalarımız Ortadoğu’nun bu potansiyelini yakından gördü. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi zengin petrol rezervlerine sahip, ancak gelişmiş plastik endüstrileri olmayan Ortadoğu ülkeleri ortak yatırımlar açısından da son derece önemli.” PLASTONLINE